Suomen tulee entistä tehokkaammin suunnata tiedettä ja tutkimusta oman metsäpääomansa hyödyntämiseen. Suomen pinta-alasta 76% on metsää joka antaa erinomaiset mahdollisuudet puuraaka- aineen hyödyntämiseen kotimaisessa rakennusteollisuudessa, energiantuotannossa kuin myös huipputuotteiden kehittämisessä aivan vientituotteiksi saakka.
Puuenergian käytön lisääminen on perusteltua. Kotimainen puu on uusiutuva ja kestävästi tuotettu energianlähde. Hyvin hoidettu metsä sitoo kasvaessaan hiilidioksidia, mikä hidastaa kasvihuoneilmiötä. Hakelaitosten rakentaminen, energiapuun korjuu ja lämpölaitosten ylläpito luovat työtilaisuuksia, joiden aluetaloudelliset vaikutukset ovat huomattavat. Maaseudun kannalta on tärkeää luoda kannustavia tekijöitä energiapuun tarjontaan. Talousmetsien hoito on sekä kansantaloudellisesti että metsänomistajalle tärkeää pääoman hoitoa.
Rakennusmateriaalina puu on kestävä ja uusiutuva ja kierrätettävä luonnonmateriaali, jonka saatavuus kotimaasta on hyvä. Puu on ympäristöystävällinen ja monikäyttöinen rakennusaine, mikä mahdollistaa suunnittelun joustavuuden. Puu on kevyttä ja puun lämmönjohtavuus on jopa 12 kertaa alhaisempi kuin betonin, mikä mahdollistaa merkittävän ja mitattavan energiansäästön. Puusta rakentaminen on nopeaa ja lopputuloksena saadaan ekologinen, hengittävä ja pitkäikäinen asuinrakennus.
Tieteessä ja tutkimuksessa tutkitaan nyt selluloosapohjaisia materiaaleja, jotka voisivat korvata esimerkiksi maaöljystä valmistettuja muoveja,ohuita ja kestäviä kalvoja. Kalvojen ominaisuudet ovat lähellä muovien ominaisuuksia, ja niitä voitaisiin käyttää esimerkiksi paperin pinnoittamiseen muovien sijasta. Tutkimus tulokset voivat mullistaa mm. elintarviketeollisuuden pakkausmateriaaleina käytettävät muovipakkaukset.